Køllemakeri-Historie

Køllemakeri har en lang historie, den kan følges tilbake til det 14. århundre. I moderne tid har industrien  tatt over produksjonen, men vil det si at køllemakeren er blitt overflødig? Svaret er både ja og nei. Industriproduserte køller må lages etter standarder som gir minst mulige variabler. Det betyr at lengden på skaft, vekten på køllehodet og grepet størrelse må produseres etter bestemte verdier og innenfor en gitt toleranse. Det er uten tvil industriproduserte køller som selger mest. Etter min oppfatning er det minst to grunner til det. De store OEM  som Titleist, Taylormade, Ping osv har erobret proshoppene verden over. Den andre grunnen er uvitenhet blant golferne. De store produsentene bruker enorme pengesummer på reklame og sponser PGA spillere for at de skal spille med deres køller.

Det er her du blir ført bak lyset, reklamen sier at i år har vårt «merke» blitt enda bedre, mer lengde, lengde år etter år. Det er sant du slår lenger med dagens syverjern enn samme jern for 20 år siden, men hvorfor er det blitt slik. Hovedårsaken er at køllens loft er blitt lavere og lavere år etter år. Dagens syverjern har et loft på ca. 29-32 grader, for 20 år siden var loftet nærmere 40 grader. Det betyr at dagens syverjern var et femmerjern for 20 år siden. En annen faktor er at skaftene har blitt lettere, grafittskaft er lettere enn stål og betyr at man plassere mer vekt i køllehodet, hvilket gir høyere køllehastighet og mer lengde.

Jeg sa at OEM produsenter må produsere køller med minst mulig variabler, grunnen til det er at variasjon i produksjonen er kostbart. De lager kun standard køller med samme verdier som svingvekt, lengde, lie og grep. Det er derfor køllemakeri aldri blir avleggs. En køllemaker kan lage køller med alle variabler slik som lengde, svingvekt, skaft, lie og grep. Selv om gjennomsnittet av nordmenn bruker 43 i skostørrelse er det ikke gitt at alle nordmenn er komfortable med den størrelsen. Derfor har alle skoforretninger mange variabler mht størrelse. Det har ikke OEM produsentene muligheten til, fordi variablene blir så mange at mengden av køller som må lagerføres blir uoverstigelige.

Så hvis du tror at PGA spillere som blir sponset av OEM produsentene spiller med de samme egenskapene og verdier som de køllene du finnet i proshoppen er du grundig lurt. De køllene har vært innom køllemakeri av høyeste kvalitet. De marginene som kølletilpasning gir er så verdifulle at en PGA spiller aldri vil overse fordelene. De er så avhengige av tilpassede køller at de alltid har to sett som et bygd av samme køllemaker og har samme egenskaper eller verdier.